top of page

BLOG: Ik kan het niet


Een jaar geleden kreeg ik het mooie bericht te horen dat ik geslaagd was voor mijn examen kindercoach.

Tjonge jonge, wat was dat ontzettend spannend. Elke keer hield ik mijzelf voor dat ik het examen niet zou halen, misschien viel de teleurstelling dan mee.

Minstens zou ik een herexamen moeten doen.

Misschien niet voor mijn praktijkexamen, maar zeker voor mijn theorie-examen. Dag en nacht was ik bezig met de uitslag.

EEN JAAR GELEDEN...

Gedachtes als; ‘ik kan het niet’, ‘ik ben niet goed in theorie-examen’, ‘HBO niveau is veel te hoog gegrepen voor mij’ beheersten die week van het examen en wachten op de uitslag mijn gedachten. Waar zijn die overtuigingen ontstaan?

Altijd werd mij verteld dat ik veel beter in praktijkvakken was, op de basisschool en voortgezet onderwijs werd mij verteld dat ik echt een ‘doener’ was. Eentje die niet in de boeken moet gaan duiken. Dat ben ik gaan geloven en dus dat ben ik ook nooit gaan doen.

Ik ben de leraren van vroeger gaan geloven! Hun gedachten werden de mijne. Het werden sterke overtuigingen, waar ik moeilijk van af te brengen was.

Guess what! Ik ben gewoon geslaagd!!! En de grap is dat ik met mijn theorie-examen nog 0.3 punt hoger dan mijn praktijk examen heb gescoord! Yeahhh!!

WAT WIL IK HIER NU MEE VERTELLEN?

♥ Dat als je een doel voor ogen hebt, je deze altijd kan halen, via welke weg dan ook!

♥ Dat je je gedachten kan kiezen… ja, echt waar!!

Dat kan je bij mij in de praktijk leren! Welke gedachten zijn helpend en welke gedachten zijn niet helpend? Door middel van RET (Rationeel Effectiviteits Training) leer je je helpende gedachten kennen. Deze methode leert je beter om te gaan met allerlei situaties die aanleiding kunnen zijn voor stress. De RET geeft je inzicht in je onproductieve emoties, deze emoties veroorzaken stress en kunnen er toe leiden dat je minder presteert dan je eigenlijk zou kunnen en willen.

Je ziet vaak bij spreekbeurten, (cito) toetsen en examens, dat kinderen, jongeren,

maar ook ik(!) hiermee worstelen. Hoge eisen stellen aan jezelf, bang om fouten te maken of dat het gaat mislukken…

Je kan thuis al aan de slag om je gedachten om te buigen. De volgende 4 vragen van Byron Katie helpen je gedachten helder te krijgen in stressvolle situatie of bij nare en negatieve gedachten.

1. Is het waar?

2. Weet je zeker dat dit waar is?

3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?

4. En hoe zou het zijn als je dit niet meer zou geloven?

Is het waar? Stel jezelf, terwijl je de situatie nog eens bekijkt de vraag: ‘Is het waar?’ Wees stil, het echte antwoord zit binnen in je. Het antwoord is slechts een ja of nee. (Bij nee, ga naar vraag 3)

Weet je zeker dat het waar is?

In ‘die’ situatie, kan ik absoluut zeker weten dat het waar is?

De waarheid is wat er voor je ligt, wat er echt aan het gebeuren is, of je het nu leukt vindt of niet. Als het antwoord nog steeds ‘ja’ is, is dat prima.

Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?

Met deze vraag wordt je innerlijk bewust van oorzaak en gevolg. Je kunt zien dat wanneer je die gedachte gelooft er een ongemakkelijk gevoel is b.v. ongemak, angst of paniek.

Hoe zou het zijn als je dit niet meer gelooft?

Wie (of hoe) zou je zijn in diezelfde situatie, wanneer je die gedachte niet zou geloven?

Neem hiervoor de tijd! Zie het verschil!

VOL VERTROUWEN!?

Denk je nu dat ik nooit meer nare of negatieve gedachtes heb? Natuurlijk schieten die ook door mijn hoofd, ook ik vind dingen spannend! Ik weet mijzelf nu de juiste vragen te stellen om mijn hoofd / gedachten weer helder te krijgen. Dat kan ik ook jouw (kind) leren! Aan het werk met je overtuigingen en strategieën om je zelfvertrouwen een boost te geven. Wil je ook vol vertrouwen het examen in gaan? Zelfverzekerd je spreekbeurt vertellen? Negatieve gedachtes ombuigen naar positieve gedachtes? Neem contact met mij op, ik bel je zo spoedig mogelijk terug!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page