top of page

BLOG: (Online) pesten pakken we samen aan!


Vorige week was het ‘de week tegen (online) pesten’. Fantastisch dat daar aandacht aan wordt gegeven op school en in de media, maar helaas is een week is natuurlijk veel te weinig. Elke dag zou er aandacht moeten zijn voor dit onderwerp. Want, geloof mij, het gepeste kind of jongere is met niets anders bezig dan dat…

Pesten is overal

Pesten… een vreselijk woord, maar iets waar we allemaal mee te maken hebben. Het gebeurt overal! Van scholen tot de bedrijfskantines, zelfs op plekken waar je het niet kunt bedenken wordt gepest. Besef dat pesten gebeurt met instemming van anderen, vaak zijn het juist de omstanders die het mogelijk maken om door te gaan met pesten. Omstanders die niet ingrijpen, omdat ze bang zijn zelf het pispaaltje te worden. Ik snap het! Ik was zelf ook zo’n omstander… na behoorlijk wat zelfreflectie weet ik dat ik zelf geen haar beter was dan de pestkoppen.

Hoe gaat het met de pester?!

Gepeste kinderen worden naar een weerbaarheidstraining gestuurd, maar eigenlijk is dat toch de omgekeerde wereld?! Waarom gaan de pesters niet naar een training, of juist de hele klas, om te leren hoe zij om kunnen gaan met hun onzekerheid, dat zij leren niets méér of beter te zijn dan de ander. Want dat is het! Met pesters gaat het vaak niet zo goed. Pesters zijn vaak eenzaam, liggen met zichzelf overhoop, zijn bang om zelf gepest te worden. Het werkt -al is het maar op korte termijn- om een ander naar beneden te halen, zodat je jezelf even goed voelt. Je maakt indruk op de omstanders. Niemand grijpt in, want als je niet de kant van de pester kiest heb je een groot probleem…. En zo houden we het pesten in stand.

Vaak ligt de focus op het gepeste kind, om dit kind of deze jongere te helpen. En natuurlijk is dat super goed, zo leert hij of zij voor zichzelf op te komen. Maar daar stopt de pester vaak niet mee… Wat kunnen we daar aan doen? Jij kan helpen! Iedereen kan helpen!

Besef hoe belangrijk jij bent! Iedereen is de sleutel om het pesten tegen te gaan!

Wat kan je als ouder doen?

  • Ben jij tegen pesten? Kijk dan eerlijk naar je eigen kinderen. Hoe raar dit ook klinkt, maar ga er vanuit dat je kind niet altijd brandschoon is… Het is soms lastig te achterhalen wie wat deed en wie er begon. Ook bij online pesten vertellen chats en screenshot nooit het hele verhaal. Wees gewoon nieuwsgierig, geef zo min mogelijk oordeel of advies, maar luister!

  • Maak duidelijk dat pesten echt niet oké is! Belangrijk is dat je je kind NIET als persoon afkeurt, maar keur het gedrag af.

  • Help je kind zich te verplaatsen in de ander die wordt gepest. Hoe zouden zij zich voelen in zo’n situatie, of wat zouden ze doen?

  • Help je kind om op een positieve manier om te gaan met andere kinderen. Kijk hiervoor ook kritisch naar de sfeer binnen het gezin. Hoe wordt er binnen jullie gezin omgegaan met menselijke verschillen. Hoe wordt daar thuis over gepraat? Praat jij als ouder negatief over anderen?

Online is natuurlijk veel informatie te vinden. Wil je verder tips en tools, neem gerust contact met mij op! Help jij mee om het pesten te stoppen?!

Leren omgaan met de menselijke verschillen …

Dat is het tegengif tegen pesten.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page